Víte, jak se ve Vietnamu pije káva? Je to opravdu zajímavé
Obsah článku
Nabídka nejrůznějších druhů kávy na našem trhu je dnes velmi pestrá, pojďme se dnes podívat na vietnamskou, která dokáže ty, kteří ji konzumují poprvé, leckdy opravdu překvapit.
Když se řekne káva, vybaví se nám obvykle Itálie, Amerika nebo třeba Turecko. Ovšem i káva z Vietnamu má na trhu své nepopiratelné místo. Koneckonců, dnes je rozšířena téměř po celém světě a pomalu se prosazuje i v Evropě. V čem ale vlastně kouzlo vietnamské kávy spočívá?
Prozradí ji jedinečná vůně i příprava
Je to opravdu lahodný nápoj, charakterizovaný intenzivní a poněkud specifickou vůní. Většinou je obohacena prostřednicím procesu pražení o jemné tóny fazolí. Ty však rozhodně nejsou nepříjemné. Bývá také trochu kyselejší, než býváme zvyklí, to však Vietům nijak nevadí.
Vůni i chuť skvěle doplňují, ba dokonce leckdy i podtrhují, použitím kondenzovaného mléka, které slouží zároveň k oslazení kávy. Příprava již upravené vietnamské kávy je pak téměř vždy spojena s procesem překapávání, který se podle odborníků do značné míry podobá přípravě neapolského espressa.
Jak se tato káva vlastně podává?
První způsob jsme si už představili. Kondenzované mléko chuť kávy skvěle doplní, takže ho určitě vyzkoušejte. Tento nápoj lze ovšem také pít s přídavkem několika kostek ledu. V takovou chvíli se z něj stane ideální produkt pro boj s vlhkým podnebím jihovýchodní Asie. A samozřejmě lze vsadit i na kávu zcela studenou, podávanou se zmrzlinou.
Všechny tři varianty mají něco do sebe, a pokud si vietnamskou kávu oblíbíte, nejspíš je začnete střídat podle příležitosti, při níž tento nápoj pijete. A abyste měli vždy kávy dostatek, vyzkoušejte kávové předplatné od specialistů ze stránek Kavamonro.cz. Každý měsíc vám taky přijde domů káva podle vašich preferencí. A samozřejmě nemusí být jen z Vietnamu, stačí si vybrat preferovaný druh a těšit se na novou a báječnou chuť.